waar moet je op letten als je en camper koopt

Waar moet je op letten als je een camper koopt?

Op vakantie gaan met de camper brengt voor velen het ultieme gevoel van vrijheid met zich mee. Het is wel zaak om je van tevoren goed te laten informeren voordat je overgaat tot de koop van een camper. Hier zijn alvast een paar zaken waar je op moet letten bij de aanschaf.

Soort camper
Allereerst zijn de campers in verschillende soorten en maten verkrijgbaar. De camper bus, in principe een omgebouwde bestelbus, is prima voor twee personen, maar heeft niet het luxe niveau dat sommige andere campers hebben. Wel is zo’n camper bus ook goed in het dagelijkse verkeer te gebruiken. Een alkoof biedt een stuk meer ruimte. Deze heeft twee slaapplaatsen boven de cabine. Hierdoor wordt de camper wel een stuk hoger, waardoor deze gevoeliger is voor zijwind. De meest luxueuze campers zijn de zogenaamde integraalkampers, waarbij het bestuurdersgedeelte verbonden is met de leefruimte. Voor sommige campers kan je ook een extra aanhangwagen kopen, maar als je extra bergruimte nodig hebt is het verstandiger om gewoon een grotere camper te kopen.

Proefrit
Als je een camper te koop ziet staan, neem dan een zaklantaarn en een kleine magneet mee als je een proefrit gaat maken. Met de magneet kun je verborgen roestplekken ontdekken, zoals bij de roestplekken. Waar deze onzichtbaar dicht geplamuurd is, merk je dat de magneet niet blijft kleven. Met de zaklantaarn kun je de donkere plaatsen onder en in de camper bij schijnen om te zien of er onregelmatigheden zijn, zoals lekkage of roest. Kijk in het serviceboekje of de motor regelmatig is onderhouden en wanneer de distributieriem voor het laatst is vervangen. Als dat lang geleden is, dan weet je alvast dat er een dure onderhoudsbeurt op stapel staat. Als er na het starten blauwe of zwarte rook uit de uitlaat komt is de motor versleten. Let verder goed op of het chemisch toilet naar behoren werkt. Als deze aan vervanging toe is, moet je een korting op de koopprijs bedingen, want dat kan flink in de papieren lopen.