Wat is een MP3 motor

Wat is een MP3 motor?

Er zijn volop motorscooters op de weg en in de winkel, veruit de meeste daarvan hebben twee wielen. Piaggio dacht dat het ook anders kan, en kwam met de MP3 motor, een motorfiets op drie wielen. Het is geen quad, het is geen scootmobiel maar een heuse motorscooter met twee wielen aan de achterzijde. Dat maakt een Piaggio MP3 motor één van de meest opvallende verschijningen op weg, maar waarom zou je zelf één van deze motorscooters kopen?

Wat is een MP3 motor?

Piaggio is een bekend Italiaans merk, dat na vliegtuigen in 1946 is overgestapt op scooters. De beroemde Vespa scooter komt hier vandaan, later zouden ze vele andere merken introduceren of overnemen waaronder Gilera, Derbi, Aprilia en Puch. Het is een innovatief merk dat o.a. bekend staat om de mono-voorvork, en hun bijdrage in het professionele race circuit. Andere volgen terwijl Piaggio blijft leiden, zo ook in 2006 toen ze met een compleet andere motorscooter op de markt kwamen; de MP3 motor. Het betreft een driewieler die leverbaar is in 125cc, 250cc, 300cc, 400cc en 500cc. Het zijn allemaal 4-takt motoren met vier kleppen per cylinder.

Je mag ook rijden in Nederland!

Met strenge regels voor bromscooters, snorscooter, quads, e-steps en andere voertuigen is het haast een wonder dat je met de Piaggio MP3 scooter gewoon in Nederland mag rijden. Sinds oktober 2008 is deze driewieler goedgekeurd voor gebruik op de openbare weg, je hoeft dus niet moeilijk te doen met parallel import en dat soort zaken. Je kunt gewoon in Nederland je eigen exemplaar bestellen. Naast een rijbewijs voor motoren mag je er ook met een autorijbewijs op rijden. Laat je in dat geval wel even goed informeren, want het rijgedrag lijkt toch echt meer op reguliere motorscooters dan op een auto. Wanneer je later als 19 januari 2013 je autorijbewijs hebt gehaald zul je wel een motorrijbewijs moeten halen. Vanwege de Nederlandse wetgeving is de afstand tussen de voorwielen vergroot naar 46,5 centimeter, dit was oorspronkelijk 42 centimeter. Ook is er een extra voetrem aan toegevoegd. Op het kenteken wordt dit voertuig aangemerkt als een trike / driewielig motorvoertuig.

Heerlijke luxe

Net als op een motor met twee wielen kun je ook hiermee overhangen in de bochten, met het verschil dat je veel stabieler op de weg ligt. Zels het instapmodel is luxueus uitgevoerd, dat mag ook wel want goedkoop zijn MP3’s helaas niet. Dit is bij uitstek een machine waarvoor een leasecontract uitkomst kan bieden. Hoewel de meeste eigenaars deze driewieler naast een auto of ander vervoermiddel gebruiken, kun je er wel degelijk je dagelijkse ritten mee maken. Ze mogen op de snelweg, net als andere motorscooters mogen ze ook langs een file rijden wat natuurlijk een mooi pluspunt is. Door het formaat en het design vallen ze goed op in het verkeer, waarmee het een veilig vervoermiddel is. Gordels zijn niet nodig, een helm dragen is wel verplicht. Dat is dus precies andersom in vergelijking met een quad op de snelweg, waar je juist wel gordels moet dragen maar een helm niet verplicht wordt gesteld. De wendbaarheid ligt wel hoger dan bij een quad, in beide gevallen zijn ze gemaakt voor rijplezier en niet op topsnelheid. Neem gerust een passagier mee, er is ruimte genoeg!

Join the club!

Er is in Nederland een heuse MP3 motor club waar naast deze motorscooters ook Gilera Fuoco’s welkom zijn. Gilera is een merk van Piaggio, het is dus niet zo vreemd dat zij ook een soortgelijke driewieler leveren. Met een club historie die teruggaat tot 2010 is het wel duidelijk dat deze motorscooter uit Italië een blijvertje is! Er worden regelmatig tochten georganiseerd, en via het forum kom je van alles te weten over deze unieke vervoermiddelen.